woensdag 4 april 2012

Dag 37

De Ecumenical Advocacy Alliance (EAA), een internationaal netwerk van kerken en religieuze organisaties, nodigt christenen wereldwijd uit om in de Vastentijd extra stil te staan bij onze voedselconsumptie en de voedselverspilling wereldwijd. 

Meer dan een derde van alle voedsel dat wordt geproduceerd op aarde wordt verspild.

In ontwikkelingslanden gaat veel voedsel verloren bij de productie, verpakking en transport, omdat er geen goede opslagmogelijkheden zijn of technische kennis ontbreekt.

In rijke landen ligt de oorzaak grotendeels bij consumenten en bedrijven, die veel voedsel weggooien.



De EAA wijst op de volgende feiten:
  • Alle mensen die chronisch ondervoed zijn, zouden zich goed kunnen voeden van slechts 25 % van al het voedsel dat in de VS en Europa wordt verspild.
  •  Momenteel gaat in Afrika ten zuiden van de Sahara 25 % van fruit en groente verloren bij de oogst, opslag en verpakking, en een verdere 17 % tijdens de distributie.
  • Ongeveer 10% van de CO2 uitstoot van rijke landen is te wijten aan de productie van voedsel dat verloren gaat. Door verspilling in de keten tegen te gaan, zal ook het milieu gespaard worden.
Deze enorme verspilling is zonde (ook in theologisch opzicht!) in een wereld waarin per jaar 15 miljoen kinderen sterven door honger.