Broodschotel met kaas
(Een ovenschotel voor 8 personen.)
400 g oud volkorenbrood in dobbelsteentjes van ca. 1 cm gesneden
60 g margarine of boter
4 eieren
4 dl bouillon
2 theelepels tijm of karwij
150 g belegen geraspte kaas
4 eetlepels groene kruiden (peterselie, zevenblad, maggikruid)
2 eetlepels zeer fijngehakte ui
2 vuurvaste, platte schalen van ca. 26 cm doorsnee
Bak de dobbelsteentjes brood in de margarine/boter op een matig vuur goudbruin.
Klop de eieren met tijm of karwij en bouillon los.
Verdeel de helft van het gebakken brood over de twee schalen. Strooi kaas, groene kruiden en uisnippers eroverheen en dek af met de rest van het brood. Giet daarover het eimengsel en laat het 15 minuten intrekken.
Bak de schotel in een oven ca. 20-30 minuten op de middelste richel bij 180 graden.
Serveer met een salade van veldsla of geraspte appel gemengd met gesnipperde knolselderij of winterwortel.
Variaties:
- Vervang de kaas door 250 gr kwark
- Leg ca 400 g gestoofde of geroosterde fijngesneden groenten per schotel tussen de beide broodblokjes. In maart/april bijvoorbeeld: knolselderij, wortel, prei, ui, kool, koolraap, winterwortel.
(Naar een recept uit Gezond lekker eten.)