vrijdag 1 april 2011

De vastenmaaltijd in Hazerswoude-Dorp

Woensdag 30 maart 2011 was de vasten (of sobere)maaltijd in Hazerswoude-Dorp. Alweer voor het vijfde jaar komen in het kerkgebouw De Korenaar mensen van drie kerken bijeen om deel te nemen aan deze bezinning in de 40-dagentijd.  Dat dit gebeuren een goede traditie is geworden blijkt wel uit de opkomst. Zo'n tachtig mensen van de drie kerken ontmoeten elkaar en worden ontvangen in een sfeervol aangeklede zaal. Onder de aanwezigen ook mensen van andere parochies, die eens de sfeer hier willen proeven en een stel mensen uit Den Haag die de (estafette)kaars gaan meenemen. De tafels staan keurig opgesteld, gesierd met placemats van de Vastenaktie en voorjaarsbloemen.
Na het welkomstwoord van diaken Gilion Greeve wordt de vastenestafettekaars binnengebracht. Dan volgt de begroeting en laten twee jongens van de basisschool St. Michael in een powerpointpresentatie hun weergave zien van wat zij over de Filippijnen hebben gehoord. Bijzonder knap zoals zij dat weergeven. De aanwezigen waarderen dit bijzonder.                                     
Na een gezamenlijk gebed leest de predikant van de protestantse gemeente een gedeelte uit het Marcusevangelie en spreken we samen het Onze Vader uit.
De maaltijd met twee soorten soep en brood is niet alleen een bezinningsmaaltijd, maar ook een moment van ontmoeting met de mensen van diverse gezindten rondom je aan de tafel.  Dat alleen al is de moeite waard. Samen luisteren we naar het enthousiaste verhaal van Aad van Vliet die voor Cordaid naar de Filippijnen reisde. De beelden zijn indrukwekkend en dan weet je ook weer waarom je hier bijeen bent.
 Het gezamenlijk zingen van het lied " De Schepper geeft" klinkt bijzonder en na het zegengebed is er bij een kopje koffie nog even tijd om na te praten.
Hoewel het om een sober gebeuren gaat, is hier het enthousiasme en de zorgvuldige organisatie van de werkgroep voelbaar. Dat dit jaar na jaar steeds zoveel mensen aanspreekt, verbaast mensen uit grotere plaatsen, zoals Alphen aan den Rijn. Het hele gebeuren straalt bezieling en bezinning uit.


Jan Luuk van Dijk