donderdag 21 april 2011

Zevenhoven: spaardoosjes en Afrikaanse spellen

De laatste activiteit in het kader van de Vastenestafette vond plaats op zaterdag 16 april 2011 in Zevenhoven. Hieronder hun verslag:

Vanuit de Petruskerk in Roelofarendsveen werd de estafettekaars opgehaald. Deze ging weer branden op 16 april in de Parochie Heilige Johannes Geboorte in Zevenhoven.


Wij vierden Palmzondag op de zaterdagavond. Buiten bij de Lourdesgrot uit 1913 werd gestart. Hier werd het Evangelie voorgelezen en de palmtakken gezegend.


Daarna trokken we samen met de palmstokken van de kinderen de kerk binnen. Hier ging de viering verder. Met een extra collecte voor de vastenactie en de kinderen mochten mee gebrachte spaardoosjes inleveren.

Een bijzonderheid nog: in de melkbus vond ik in zakjes 1+2+5 eurocenten, samen ter waarde van € 138,70. Deze gever had het hele jaar hier voor opgespaard. Wat een leuk idee.


Na de viering waren er Afrikaanse spellen voor de kinderen. Met hulp van andere leden van de M.O.V. uit de Regenboog werd dit verzorgd,met het idee wij doen alles samen.





Dit alles voor een eigen vastenproject van de M.O.V.groep de Regenboog. Het fokken van "grasscutters", voor het project van de stichting Kaskazini voor het dorp Danyame in Ghana.

Met een geslaagde avond van de M.O.V. Zevenhoven.

Gerard van den Ham.

dinsdag 12 april 2011

Voorjaarsmarkt en presentatie Vastenaktiereiziger in Sliedrecht

De Onze Lieve Vrouwe Parochie in de Alblasserwaard heeft opzaterdag 9 april een voorjaarsmarkt georganiseerd bij de geloofsgemeenschap Sliedrecht. Aansluitend was er ’s avonds een eucharistieviering bij de geloofsgemeenschap Papendrecht. De voorjaarsmarkt en de viering stonden in het teken van het Vastenaktieproject op de Filippijnen. Tijdens de markt werden er Filippijnse hapjes verkocht (gemaakt door een Filippijnse dame uit de parochie) en popcorn en poffertjes voor de kinderen, er was een kraampje met zelfgemaakte bloemstukjes en voorjaarsplantjes in paas- en koninginnedagsfeer. De voedselbank en de handwerkclub waren ook aanwezig met een kraampje. En uiteraard de wereldwinkel met Fair Trade artikelen. En er was gezellig live-muziek.

‘s Middags werd in de kerk de Vastenestafette-kaars aangestoken als teken van Gods aanwezigheid in ons midden en om zichtbaar te maken dat wij deel zijn van een grotere gemeenschap. Na een kort gebed hield dhr. Aad van Vliet een presentatie over zijn ervaringen bij zijn bezoek aan het Vastenaktieproject op de Filippijnen.

Aad blijkt een enthousiast verteller. Hij benadrukte de ernstige situatie van de Manyan in Mindoro. Het feit dat 30% van de Filipino’s daar onder de armoedegrens leeft en 10% regelmatig honger heeft werd ondersteund door de beelden die hij toonde. Hij vertelde over de problemen bij het verkrijgen van de land- en gebruiksrechten van de bosgronden waarop de Manyan al van oudsher wonen. Door het grillige gedrag van de overheid zijn ze er nooit zeker van of ze dit blijven behouden of dat de grond toch ten deel zal vallen aan de mijnbouw voor het delven van goud. De beelden van de afgegraven en kale stukken natuur van de mijnbouw zijn schokkend, zeker na al de plaatjes van blauwe luchten en prachtig groene bossen met bananen- en palmbomen. Temeer omdat de mijnbouw ook zorgt voor erosie en het drinkwater uit de rivier vervuilt.

We lachen om het verhaal over de jeepney’s waarmee het reisgezelschap van Aad is vervoerd tijdens hun reis. Van buiten zijn ze prachtig om te zien, mooi beschilderd, maar van binnen is er geen enkel comfort. Banken zijn er niet, dus het is zitten tussen de bagage op de bodem in de tropische hitte van 35 graden. Waar Filipino’s rustig met 25 of meer in een jeepney kunnen, schijnen 14 Nederlanders met bagage maar met moeite te passen. Aad was jaloers op het eelt wat de Fillipino’s op hun achterwerk hadden!

Verder plaatjes van de huizen waarin de Manyan leven: bamboe hutjes met daken van palmbladen, in een hoekje wat stenen, houtskool en potten waarop gekookt werd. Men eet 1 keer per dag en maar 1 keer per week rijst of vis. Eten gaat op de grond. De huizen staan staan verhoogd en hebben een vloer van latjes. Dat is makkelijk: etensresten veeg je zo naar beneden, alwaar de kippen of varkens de rest opeten. De wc is het bos en 2 sets kleren is genoeg: 1 aan en 1 in de was.

Daarna nog meer prachtige beelden van het bos en het oogsten van de bosvruchten voor het voedselfabriekje. De Fillipijnse dames klimmen behendig in een metershoog limoenboompje met een dikte van nauwelijks onze pols. De mand waarin de oogst wordt verzameld dragen ze met een hengsel op hun voorhoofd. De Fillipino’s op de beelden zien er dan ook afgetraind en zeer mager uit. 
De Manyan zijn zuinig op hun bosvruchten en plukken nooit de hele vrucht weg, dan groeit de plant weer lekker snel aan. Al ze een keer teveel plukken, dan trekken ze stekjes en planten die weer terug. De opbrengst van de oogst wordt eerst geruild onder elkaar en de rest gaat naar het voedselfabriekje voor het maken van verkoopbare produkten. Het geld wat ze daarmee verdienen wordt besteed aan vis en de rijst die ze 1 keer per week eten. En ook aan het voortgezet onderwijs voor de kinderen en de kosten voor de dokter of medicijnen.

Tenslotte spreekt Aad met bewondering over de cultuur van de Manyan, het prachtige hout-, vlecht- en weefwerk en hun omgang met de natuur. Hij sluit af met een tekst op een t-shirt van een Fillipino tijdens zijn reis: Hij (en wij) zijn deel van de oplosssing van het probleem van de Manyan!

We wensen de volgende estafetteplaats: de Petruskerk in Roelofarendsveen een goede kerkdienst en maaltijd toe a.s. donderdag. Veel succes met jullie Vastenaktie!

Ellen Blom, Fatima van der Kooi, Wim van de Ham, Linda Hofmans, Jarka Bruijn, Maaike Broekhuizen, Lisette Kok en Linda Loeve van de MOV-groep Onze lieve Vrouwe Parochie Papendrecht, Alblasserdam en Sliedrecht

dinsdag 5 april 2011

Vastenestafette in Den Haag

De MOV-groep van de Jacobusparochie in Den Haag heeft het initiatief genomen voor een wekelijkse vastendag. Op alle vrijdagen in de Veertigdagentijd slaat men het ontbijt over en begint men de dag om 7 uur met het meebidden van de Lauden bij de Broeders van St Jan (kapel Oude Molstraat) en het drinken van een kop thee. Daarna gaan de deelnemers naar hun werk of dagelijkse bezigheden. 's Avonds gaat men eerst naar de statiemis om 19.15 uur in de Jacobuskerk (Parkstraat). Na afloop eet men samen soep en brood in de pastorie.

De vastendag van vrijdag 1 april maakte deel uit van de Vastenestafette door het bisdom Rotterdam.



Deelnemers aan de vastensoep.
.

Overhandiging van de vastenkaars door pastoor A. van der Helm aan mevrouw R. van den Akker van de Andreas, Petrus en Paulusparochie in Maassluis.


vrijdag 1 april 2011

De vastenmaaltijd in Hazerswoude-Dorp

Woensdag 30 maart 2011 was de vasten (of sobere)maaltijd in Hazerswoude-Dorp. Alweer voor het vijfde jaar komen in het kerkgebouw De Korenaar mensen van drie kerken bijeen om deel te nemen aan deze bezinning in de 40-dagentijd.  Dat dit gebeuren een goede traditie is geworden blijkt wel uit de opkomst. Zo'n tachtig mensen van de drie kerken ontmoeten elkaar en worden ontvangen in een sfeervol aangeklede zaal. Onder de aanwezigen ook mensen van andere parochies, die eens de sfeer hier willen proeven en een stel mensen uit Den Haag die de (estafette)kaars gaan meenemen. De tafels staan keurig opgesteld, gesierd met placemats van de Vastenaktie en voorjaarsbloemen.
Na het welkomstwoord van diaken Gilion Greeve wordt de vastenestafettekaars binnengebracht. Dan volgt de begroeting en laten twee jongens van de basisschool St. Michael in een powerpointpresentatie hun weergave zien van wat zij over de Filippijnen hebben gehoord. Bijzonder knap zoals zij dat weergeven. De aanwezigen waarderen dit bijzonder.                                     
Na een gezamenlijk gebed leest de predikant van de protestantse gemeente een gedeelte uit het Marcusevangelie en spreken we samen het Onze Vader uit.
De maaltijd met twee soorten soep en brood is niet alleen een bezinningsmaaltijd, maar ook een moment van ontmoeting met de mensen van diverse gezindten rondom je aan de tafel.  Dat alleen al is de moeite waard. Samen luisteren we naar het enthousiaste verhaal van Aad van Vliet die voor Cordaid naar de Filippijnen reisde. De beelden zijn indrukwekkend en dan weet je ook weer waarom je hier bijeen bent.
 Het gezamenlijk zingen van het lied " De Schepper geeft" klinkt bijzonder en na het zegengebed is er bij een kopje koffie nog even tijd om na te praten.
Hoewel het om een sober gebeuren gaat, is hier het enthousiasme en de zorgvuldige organisatie van de werkgroep voelbaar. Dat dit jaar na jaar steeds zoveel mensen aanspreekt, verbaast mensen uit grotere plaatsen, zoals Alphen aan den Rijn. Het hele gebeuren straalt bezieling en bezinning uit.


Jan Luuk van Dijk

donderdag 31 maart 2011

Vastenestafette bij Schipperspastoraat

Op dinsdag 29 maart deed de Vastenestafette het Schipperspastoraat in Rotterdam aan. Deze dag maakte deel uit van een serie bezinningsbijeenkomsten in het Schipperscentrum over 'Vasten, vroeger en nu'.

De parochie voor ons was de H. Johannes de Doperparochie in Katwijk. Onze pastor Pedro Stevens was te gast bij hun viering en sobere maaltijd. Hij was zeer onder de indruk van het gebeuren in Katwijk. De kaars en het boek kregen een ereplaats in onze viering.


Deze morgen begonnen wij met een gebedsviering waaraan werd deelgenomen door twee dames van de MOV-groep uit Hazerswoude-Dorp. Na de viering was er een zeer mooie presentatie van ons Vastenproject: Sitio Agar, een weeshuis voor aidskinderen in Brazilie.

Daarna vormden we een kring om zodoende onze verbondenheid te vieren in een sobere maaltijd. Tot slot werd de kaars en het boek met een gebed overhandigd.


Die sobere maaltijd varieerde van droog brood met water, via een zure haring tot een gedeeld pakje magere kaas.

Bij het afscheid nemen kreeg ieder een grote versierde enveloppe voor de bijdrage aan ons project. Met Palmzondag worden die gave na de biechtcelebratie verzameld.

Met een hartelijke groet van de schippersgemeenschap,
Volaan Vooruit in Gods naam.

vrijdag 25 maart 2011

Vastenestafette in Voorschoten


Vasten is grenzen stellen aan je eigen behoefte en ervaren wat de kracht is van delen.

Op woensdag 23 maart deed de Vastenestafette Voorschoten aan tijdens Ć©Ć©n van de vijf oecumenische sobere vastenmaaltijden.
Vandaag zijn we in het Bondsgebouw naast de H.Laurentiuskerk.
We verwelkomen 25 gasten. Na het openingsgebed en het Onze Vader kunnen we ons bord vullen met linzensoep of tomatensoep, aangevuld met een sneetje stokbrood.
De soepen smaken voortreffelijk en dat bevordert de gezelligheid.




Er is voldoende gespreksstof aanwezig.
Ook al door het estafetteboek, dat gelezen wordt en eigen ervaring  wordt erin  geschreven.
Tevens een ontmoeting  tussen mensen van de andere kerken.
Na de maaltijd een vesperviering in de H.Laurentiuskerk met als thema: Martelen.
JosĆ© Klaassesz en Joost Naber leiden deze vesper. Als slot gaf Louise Hillen een improvisatie Martelen op het orgel.
Een indrukwekkende viering.      
De kaars en het boek gaan naar Katwijk. Op zaterdag 26 maart is daar de volgende bijeenkomst.

Ons thema voor de Vastenaktie 2011.
"Geef goed onderwijs een eigen plek". Een scholenproject in Kumasi in Ghana. Dit project is gekozen door de M.O.V. Leiden en omgeving. Het project wordt ondersteund door Cordaid. Cordaid voegt 50% toe aan het door ons verzamelde bedrag.

Willeke Schrage,
M.O.V. Voorschoten. 

maandag 21 maart 2011

Vastenestafette terug in Alphen aan den Rijn

Op donderdag 17 maart deed de Vastenestafette voor de tweede keer Alphen aan den Rijn aan. Op Aswoensdag was de estafette gestart in De Bron. Op deze donderdag was de geloofsgemeenschap rond de Pius X-kerk de gastvrouw. De twee 'estafettestokjes' kwamen hier weer bij elkaar: de grote Vastendagkaars uit Berkel en Rodenrijs en het boek uit Gouda.
Het boek wordt goed gebruikt, zo laat deze pagina uit Gouda zien.

De bijeenkomst begon met een sobere maaltijd. Daarbij werd ook informatie gegeven over het Vastenaktieproject in de Filippijnen. De deelnemers luisterden geboeid naar de presentatie.

Na de sobere maaltijd vond er een vesperviering plaats. Tijdens deze viering overhandigde Jopie Vergeer de Vastendagkaars aan JosƩ Wouters, de vertegenwoordigster van de MOV-groep in Voorschoten. Daar vindt de volgende estafetteactiviteit plaats (woensdag 23 maart).

JosƩ Wouters heeft zojuist de kaars en het boek ontvangen.

donderdag 17 maart 2011

Estafettekaars ontstoken in Berkel en Rodenrijs

Op woensdagavond 16 maart werd de estafettekaars ontstoken in een gebedsdienst in de Pius X Kerk in Rodenrijs. Het thema van deze vastenviering was “Ik ben het licht van de wereld”. Dit thema werd uitgewerkt in de volgende tekst:
Vader van U komt alle leven.
Alles hebt U gemaakt, de hemel het werk van Uw handen.
De aarde en al wat er leeft, maar bovenal de mens.
Wij danken u bron van leven.
Wij zijn door U gewild, een voor een worden wij door U gezien.
Zo is Uw liefde, zo is Uw licht.
En alles wat ons in de schepping is geschonken is een bewust geschenk van U aan ons.
Daarom aan U de eer, de lof en de heerlijkheid vandaag en tot in eeuwigheid.

Tijdens de gebedsdienst werd 3 minuten stilte in acht genomen om stil te staan bij de gebeurtenissen in Japan dat nu zozeer door rampspoed wordt getroffen. Bij de afsluiting van de gebedsdienst werd de vastenestafettekaars doorgegeven aan vertegenwoordigers van de Pius X parochie in Alphen a/d Rijn.

Voorafgaand aan deze gebedsdienst was binnen de 3B-parochiefederatie een sobere maaltijd georganiseerd waarbij Aad van Vliet verslag deed van zijn bezoek aan Mindoro (Filippijnen).

Ook de parochiefederatie Oostland heeft zich aangesloten bij het “Vastenaktie-project “Behoud bos- en leefgebied inheemse groepen in Mindoro”. De boeiende presentatie van Aad oogstte veel waardering bij de circa 35 deelnemers.

Plant iets moois voor een ander

Woensdag 16 maart vond er in de O.L.V. Hemelvaartkerk in Gouda een solidariteitsmaaltijd plaats. Deze maaltijd was voorbereid vanuit de werkgroep Vastenaktie t.w.: MOV-werkgroep,  Federatie van Samenwerkende Kerkgenootschappen en de Werkgroep Kerk naar Buiten. Ruim 70 personen hadden zich voor de maaltijd aangemeld.

Omdat het centrale projectland 2011 dit jaar in het teken staat van de Filippijnen, waren er ook een aantal Filippijnse dames aanwezig die in Nederland wonen.


Na het openingsgebed was er soep en brood. En na de soep waren er allerlei heerlijkheden, die door onze Filippijnse gasten waren gemaakt.


Soep en heerlijkheden, waarvoor de deelnemers, op basis van vrijwilligheid, een financiĆ«le bijdrage aan het Vastenaktieproject konden geven. Met elkaar werd het mooie bedrag van 548,80,- bijeengebracht.  Met deze bijdrage worden de inheemse gemeenschappen op de Filippijnen ondersteund in hun verzet tegen bedreigingen van buitenaf.

Het was een fantastische avond. Door deze soldidariteitsmaaltijd planten wij iets moois voor een ander.

maandag 14 maart 2011

Langeraar in actie voor Kaskazini



In Langeraar werd voor het 12e jaar op rij een sobere maaltijd gehouden, op vrijdag 11 maart 2011. In de basisschool was een zeer gevarieerd gezelschap aanwezig, van jong tot oud, waaronder de 16 kinderen die op 19 maart gevormd gaan worden door de bisschop. Door in gesprek te gaan met de kinderen werd nagegaan hoe we vorm kunnen geven aan ons vasten, met als leiddraad de steekwoorden soberheid, spiritualiteit en solidariteit.

Die ‘solidariteit’ bracht de aandacht als vanzelf op het Vastenaktie-project, Kaskazini, dat in heel de federatie van De Regenboog wordt ondersteund.

Kaskazini, een door Vastenaktie goedgekeurde stichting, wil een fokkerij van grote knaagdieren opzetten in het dorp Danyame in Ghana. Het vlees van deze dieren wordt er als delicatesse beschouwd en er is veel vraag naar. Maar het belangrijkste is dat de dorpelingen hiermee een beter inkomen kunnen genereren dat minder afhankelijk is van de oogst van hun kleine akkertjes. De fokkerij zal ook de werkgelegenheid in het dorp ten goede komen.

In het Vastenaktie-boek werd een gebed geplakt, met daarin een wens.
Alle aanwezigen hebben hierbij hun naam geschreven.

Het boek werd doorgegeven aan de vertegenwoordiger van Gouda en de Vastenaktie-kaars aan dhr. Uyttewaal uit Berkel en Rodenrijs.

Michel Koeleman

donderdag 10 maart 2011

Start Vastenestafette in Alphen aan den Rijn

Op Aswoensdag startte de vastenestafette 2011 met een sobere maaltijd georganiseerd door de parochie Heilige Thomas en de PKN de Bron in Alphen aan den Rijn.
Het werd een bijzonder samenzijn. Aan het begin van de sobere maaltijd opende Pastor Gilion Greeve met een gebed en een lied en kreeg Jan Maasen van het bisdom het woord om uitleg te geven over de estafette en deze officieel van start te doen gaan. De estafettekaars werd uitgereikt en zou in de aan de maaltijd aansluitende Aswoensdagviering officieel branden en worden doorgegeven aan de volgende deelnemers.
Het was een oecumenische sobere maaltijd maar zowel de mensen van de PKN als de parochianen waren enthousiast over dit nieuwe initiatief van het Bisdom Rotterdam. In het boek, de dummy, werd ook door de protestantse mensen geschreven. Fijn om te merken dat het ook dit jaar weer een goed samenzijn was met dit keer 50 deelnemers.
De projecten van zowel Vastenaktie als Kerk in Aktie kregen aandacht en er werd uitgebreid over en weer gesproken over allerlei onderwerpen. Soms oppervlakkig maar ook wel meer serieus. Aan mijn tafel werd gesproken over de millenniumdoelen (helaas onbekend bij deze protestantse kerkgemeenschap) en als katholiek gedoopte moesten we helaas toegeven niet precies te weten wat “ beloken Pasen” inhoudt. Pastor Gilion Greeve gaf uitleg.
Al met al een flinke voorbereiding voor een zeer geslaagde avond.

Marchien van de Sande, MOV-groep Alphen aan den Rijn

maandag 21 februari 2011

Vastenaktie 2011 in het bisdom Rotterdam

Op initiatief van de sectie Dienen van het bisdom Rotterdam werd wordt in de Veertigdagentijd (9 maart - 23 april 2011) een vastenestafette gehouden. Telkens op een andere plek in het bisdom vastten deelnemende parochies op hun eigen manier gedurende een dag of een dagdeel.  Met een programma van bezinning, informatie en doeactiviteiten vragen vroegen zij die dag aandacht voor hun Vastenaktieproject.

Meer weten? Kijk dan hier.
Gedurende de Veertigdagentijd werd zal op dit weblog worden geschreven over de vastenestafette.
Ook werd zal er elke dag, met uitzondering van de zondag (want dat is geen vastendag) een bezinnende tekst op dit weblog worden geplaatst.

Op de zondagen kon kunt u hier de Schriftlezingen van die dag vinden.