Marokkaanse wortelsoep/Harira
(Ingrediƫnten voor 8 personen)
1kg winterpeen
3 el olijfolie
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
halve tl gemalen kaneel
chilipeper uit de molen
1.5 liter groentenbouillon
200 ml kookroom
2 el verse koriander of platte peterselie fijngehakt
Hulpmiddelen: bakpapier en staafmixer
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 200 graden. Schil de wortelen met een dunschiller en snijd ze in plakjes. Schep de wortel in een schaal om met de olie, specerijen en chilipeper naar smaak en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de wortels in ca. 25 minuten gaar, schep ze halverwege een keer om.
Pureer de geroosterde wortel met 250 ml bouillon met de staafmixer in een soeppan. Voeg de rest van de bouillon toe en breng de soep al roerend aan de kook.
Draai het vuur laag, voeg de kookroom toe en verwarm de soep nog 10 minuten zachtjes. Breng op smaak met zout en versgemalen chilipeper en laat de soep afkoelen.
Verwarm de soep zachtjes op een laag vuur. Schep de wortelsoep in 8 kommen en bestrooi met de koriander of peterselie. Lekker met ovenwarme puntjes pitabrood.
Voeg eventueel jumbogarnalen, rivierkreeftjes of gerookte kipreepjes toe.
(Bron)