maandag 19 maart 2012

Sobere maaltijd in Katwijk

Op zaterdagavond 17 maart waren we met ongeveer 40 persoen bijeen in de kleine JOANNES in Katwijk. Vrijwilligers hadden 4 soorten soep zonder vlees gemaakt en er was droog brood bij. De maaltijd werd geopend door ds. Koekkoek van de Open Hof kerk. Hij had dit bij ons nog nooit meegemaakt en vond het voor herhaling vatbaar.



Bij de opening werd de volgende tekst gebruikt:
"In deze Veertigdagentijd komen we bijeen om ons te bezinnen. Hoe spiritueel zijn we? Hoe sober? Hoe solidair met anderen? Niet alleen wij doen dat. We zijn daarin verbonden met veel christenen overal in de wereld. Dit jaar zetten we ons via de Vastenaktie in voor de mensen in Ghana ver weg, en dichtbij voor de Stichting Exodus. Ook andere parochies in ons bisdom doen mee aan de Vastenaktie, velen zoals wij in oecumenisch verband en oefenen zich in gebed, soberheid en solidariteit. Ze maken net als wij deel uit van een Vastenestafette. Vrijdagavond hebben we van de Sint Franciscus parochie in Honselersdijk dit boek en deze kaars ontvangen. Het boek ligt hier de hele avond. U kunt daarin een persoonlijke gedachte of intentie schrijven rond Vasten en de Vastenaktie.
De kaars is het teken van Gods aanwezigheid in ons midden. We zullen hem aansteken bij deze viering. Boek en kaars maken zichtbaar, dat wij deel zijn van een grotere gemeenschap."



Tijdens de maaltijd kregen we nog inzicht in het werk van de stichting " Exodus", ons tweelingproject. Hiervoor was de heer P. van Doorn gekomen en de heer D. Kompier praatte ons bij over de school in Ghana. Hij sprak over de vorderingen van de bouw van de schoolvleugel in Kumasi, waar al driftig gebruik gemaakt wordt van de lokalen die "af"  zijn. Af betekent voor Afrikaanse begrippen muren en dak er op. De laatste verdieping en het echte dak moeten nog gerealiseerd worden. Daar hopen we samen met anderen een bijdrage aan te leveren. Ook de mensen in Kumasi zelf willen verantwoordelijk zijn voor de bouw en leggen geld opzij.



Behalve parochianen waren er ook mensen van de "Rank" (hervormde zusters en broeders), zoals al jaren gewoonte is. Pastor Monique Mommoye kwam voor het eerst om deel te nemen; zij heeft in ons cluster de taak Diaconie op zich genomen. Uit Voorschoten was er Willeke Schrage om de Estafette verder gestalte te geven.



Bij de overhandiging van boek en kaars werd de volgende tekst uitgesproken:
"De Vastenestafette is een keten van parochies, die ieder op hun eigen wijze, meestal in oecumenisch verband, telkens één dag in het bijzonder aandacht besteden aan vasten, gebed en aalmoezen geven. Vandaag mochten wij als geloofsgemeenschap van de H. Joannes de Doper, de Rank en de Open Hof dit boek en deze kaars in ons midden hebben.
We geven ze nu aan u door, als vertegenwoordiger van de Laurentiusparochie in Voorschoten. We hopen dat u een vruchtbare en inspirerende vastendag zult hebben."

Groet, Mieke Gianotten