dinsdag 27 maart 2012

Vastenmaaltijd in Hazerswoude

We vinden het bijna gewoon en toch is het heel bijzonder, dat mensen van drie kerken in Hazerswoude-Dorp ieder jaar bijeen komen voor een moment van bezinning in de 40-dagentijd.



Ruim 70 mensen waren op 21 maart van dit jaar bijeen in de grote zaal van kerkgebouw De Korenaar, waar alweer voor de zesde keer een vastenmaaltijd werd georganiseerd door de werkgroep MOV. Aan lange tafels samen zitten, samen eten, samen zingen en samen bidden, geeft een bijzonder goed gevoel. Even iets minder voor een ander.



Na het welkomstwoord van pastor Lam The Nguyen, werd de vastenestafettekaars binnengebracht met het vastenboek, dat aan het einde van de bijeenkomst werd doorgegeven aan vertegenwoordigers van de Nicolaasparochie in Zoetermeer, die hier aanwezig waren.



Op het gezamenlijk gebed volgde de uitleg pastor Lam bij het hongerdoek "De werken van barmhartigheid". Een hongerdoek geschilderd door de Togoleze kunstenaar Sokey Edorh. Ds. Van der Top van de Hervormde gemeente las Psalm 133 en vervolgens werd gezamenlijk het Onze Vader gebeden.



De sobere maaltijd bestond uit linzensoep, brood en water. Een goede gelegenheid tot gesprek van mensen van verschillende kerken met elkaar. Rachel van Loenen, studente uit Amsterdam, verraste iedereen met haar spontane verhaal en beelden over haar reis naar Ethiopiƫ, waar ze op bezoek was geweest bij de congregatie van de 'Daughters of charity'.



Na het lied 'Vast iets voor mij' sloot ds. Van Doorne van de Protestantse gemeente de bijeenkomst af en hand in hand spraken we samen, staande, het zegengebed uit.

Een mooie en zinvolle traditie die voor EthiopiĆ« ook nog eens € 507,- opbracht.

Jan Luuk van Dijk.